Αποχαιρετώντας το σεμνό παιδί της μόδας

Αποχαιρετώντας το σεμνό παιδί της μόδας

Μερικές φορές νιώθεις πως δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Υπάρχουν άνθρωποι που με το ήθος και τη σεμνότητά τους, με τον τρόπο ζωής και τη στάση τους, ακόμα και αν δεν τους γνωρίζει κάποιος, γίνονται αληθινά αγαπητοί στον κόσμο. Άνθρωποι που χάραξαν τη δική τους πορεία στο χώρο της πολύπαθης ελληνικής μόδας, ένα από αυτά ο Μιχάλης Ασλάνης που πια πέρασε στην Ιστορία. Όσοι έζησαν τη δεκαετία του ογδόντα και του ενενήντα θα θυμούνται πως όλες οι κυρίες για γάμους και εκδηλώσεις έλεγαν: πήγα στον Ασλάνη! Το πιο σημαντικό όμως ήταν η μειλίχια φωνή του, το πρόσωπό του γεμάτο σεμνότητα, η στάση του, απόλυτα αξιοπρεπής.

Στο τελευταίο Athens Xclusive Designers Week θυμάμαι ένα περιστατικό που αξίζει να σημειωθεί. Έξω από τον χώρο που λάμβανε χώρα η εκδήλωση καθόταν ο Μιχάλης Ασλάνης, σε μία γωνιά τηλεφωνώντας κάπου. Κάποιες κυρίες, που δεν είχαν πρόσκληση για να μπουν, βρήκαν το θάρρος και του ζήτησαν να τις βοηθήσει. Να επέμβει με κάποιο τρόπο, ώστε να καταφέρουν να δουν έστω και μία επίδειξη. Είχαν έρθει από πολύ μακριά για να δουν από κοντά αυτό που αποκαλούμε μόδα, επίδειξη, σχεδιαστές, μοντέλα, δεν τις άφηναν όμως να μπουν μέσα. Ο κύριος Ασλάνης τότε παρενέβη για να μπορέσουν να μπουν. Σαν να έδωσε ανθρώπινο πρόσωπο στη μόδα, αξία, δύναμη. Η μόδα και το όνειρο είναι για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να το ζήσουν και αυτό ο Μιχάλης Ασλάνης το ήξερε καλά. Καλό ταξίδι κύριε Ασλάνη!

Με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, ο Μιχάλης Ασλάνης γεννήθηκε στην Χαλκίδα, από όπου έφυγε σε μικρή ηλικία για την Αθήνα. Εκεί σπούδασε στη σχολή ΒΑΚΑΛΟ διακόσμηση, γραφικές τέχνες, ιστορία τέχνης και θεάτρου, για να τον κερδίσει τελικά ο κόσμος της μόδας. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1974 τελείως αυτοδημιούργητος. Οι δημιουργίες του πόζαραν σε όλα σχεδόν τα εξώφυλλα των τότε ελληνικών περιοδικών και κέρδισαν τις καλύτερες κριτικές χάρη στις πετυχημένες και πολύ έθνικ επιρροές τους. Γρήγορα η δουλειά του πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας με ατομικές ή ομαδικές επιδείξεις μαζί με σημαντικούς ξένους σχεδιαστές στο Παρίσι, στο Μονακό, στην Μόσχα, στην Κωνσταντινούπολη, στην Κύπρο, στο Μιλάνο, στην Ρώμη, στο Μπάρι, στον Καναδά. Στο Παρίσι αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο μεγάλο show, στην Avenue FOS, όπου συμμετείχαν οι καλύτεροι σχεδιαστές από όλο τον κόσμο, για τον εορτασμό των 25 χρόνων του Γαλλικού Pret a Porter. Η έγκυρη και μεγάλης κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα "Liberation" παρουσίασε την εμπνευσμένη από το Βυζάντιο collection του, στη μεγάλη έκθεση μόδας IGEDO στο Dusseldorf, αποσπώντας τα πιο κολακευτικά σχόλια όλου του διεθνούς τύπου, ταυτόχρονα με τα εκτενή αποσπάσματα του CNN. Προσκεκλημένος του Δημάρχου της Φρανκφούρτης, παρουσίασε και εκεί τις μοναδικές του δημιουργίες, πλημμυρισμένες από Ελλάδα. Προσκεκλημένος της Πριγκίπισσας Καρολίνας του Μοναχό, συμμετείχε σε φιλανθρωπικό gala για τον Ερυθρό Σταυρό, παρουσιάζοντας και εκεί τη δουλειά του μαζί με παγκοσμίου φήμης σχεδιαστές. Στο Bari της Ιταλίας του απονεμήθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης, ενώ την collection του μετέδωσε απευθείας το γνωστό τηλεοπτικό κανάλι RAI. Προσκεκλημένος του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού παρουσίασε την collection του στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα.

Σχεδίασε τα ρούχα για τους υπαλλήλους του Αττικό Μετρό και του αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος". Εκτός από ρούχα, ο σχεδιαστής συνεργάστηκε με μεγάλες εξαγωγικές μονάδες που πωλούν στην ελληνική και ξένη αγορά είδη σπιτιού, αξεσουάρ μπάνιου, ομπρέλες, εσώρουχα, αντρικά και παιδικά ρούχα με την υπογραφή του.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...